Geboorte van sterren en planeten
Welke moleculen bevinden zich in de ruimte waar nieuwe sterren en planeten ontstaan? En hoe worden die hemellichamen dan precies gevormd? Ewine van Dishoeck kijkt hiernaar met behulp van de meest krachtige telescopen ter wereld, die onder meer in hooggebergtes van Chili en Hawaii staan. Deze telescopen kunnen straling van moleculen in gaswolken opvangen. Van Dishoeck en haar collega’s kunnen uit deze ‘vingerafdrukken’ afleiden welke moleculen aanwezig zijn in die gaswolken en hoe groot de kans is dat zich daar een ster of planeet aan het vormen is.
Meer over Geboorte van sterren en planeten
De zoektocht naar water
14 mei 2009 is een datum die Ewine van Dishoeck nooit meer zal vergeten. Op die dag werd de Herschel satelliet gelanceerd, met de opdracht: vind water! Decennialang was ze betrokken geweest bij de voorbereidingen en opeens ging het heel snel. In 2010 vond Herschel inderdaad een overvloed aan water in de ruimte.
Meer over De zoektocht naar water
Het ruimtelaboratorium
Een exotisch laboratorium, zo noemt Ewine van Dishoeck ‘haar’ ruimte. Want in ijle gaswolken in het heelal zijn moleculen aanwezig die op aarde niet voorkomen en ook nooit in het dagelijks leven kunnen voorkomen. En van voor ons alledaagse moleculen zoals water, is het juist de vraag hoe die in de ijle ruimte hebben kunnen ontstaan: hoe kunnen waterstofdeeltjes en zuurstofdeeltjes elkaar ooit vinden in die leegte?
Meer over Het ruimtelaboratorium
Supertelescopen
Zonder state of the art telescopen, is het voor sterrenkundigen onmogelijk om verder onderzoek te verrichten. Dat geldt ook voor Ewine van Dishoeck en haar collega’s, als ze in ijle wolken de vorming van nieuwe zonnestelsels bestuderen. “Waar telescopen tien jaar geleden in staat waren om in de kern van een wolk te kijken, kan men nu nog met een factor tien tot honderd inzoomen. Ik vergelijk het bekijken van zo’n wolk wel eens met een luchtfoto van een stad. Eerst zagen we de stad als een grote vlek met een paar daken, nu kunnen we de marktkraampjes zien.”
Meer over Supertelescopen