Sebastiaan L. Zoutendijk

Sebastiaan L. Zoutendijk

observationeel kosmoloog

Languages/talen: EnglishNederlands

Snelle links: publiek praatjecontactinformatiekorte cv op orcidcode op GitHub

Over mij

Ik ben een promovendus bij Sterrewacht Leiden van de Universiteit Leiden, waar ik sterrenkundig onderzoek doe en assisteer in het onderwijsprogramma. Mijn vakgebied heet observationele kosmologie: de studie van de oorsprong, evolutie, en eigenschappen van het heelal door interpretatie van wat wij door telescopen kunnen zien. Ik bestudeer ultralichtzwakke dwergsterrenstelsels, dat zijn heel kleine sterrenstelsels naburig aan ons eigen Melkwegstelsel.

Eridanus 2
Een afbeelding van Eridanus 2 van de survey MUSE-Faint, gemaakt met muse op de Very Large Telescope in Chili. Door te meten hoe snel de sterren in dit ultralichtzwakke dwergsterrenstelsel bewegen kan ik de eigenschappen van donkere materie bestuderen.

Deze ultralichtzwakke dwergsterrenstelsels bevatten veel donkere materie. Deze donkere materie beslaat een grote fractie van ons heelal, hoewel we er maar weinig over weten. Met mijn onderzoek probeer ik te leren hoeveel donkere materie er in deze sterrenstelsels zit en hoe het verdeeld is. Dit zou nieuwe aanwijzingen kunnen geven over de aard van donkere materie.

Donkere materie bestuderen is niet eenvoudig, omdat het geen licht uitstraalt zoals sterren en heet gas. Dit is waarom het donkere materie werd genoemd toen het werd ontdekt. Hoewel onzichtbaar, kunnen we nog steeds ‘zien’ dat er donkere materie is omdat het sterrenstelsels zwaarder maakt. Net als normale materie veroorzaakt donkere materie zwaartekracht. Deze extra zwaartekracht laat alle materie in deze sterrenstelsels sneller bewegen. Daarom kunnen we donkere materie bestuderen door de snelheden van de sterren te meten.

The waarnemingen van de ultralichtzwakke dwergsterrenstelsels komen uit de survey MUSE-Faint. Dit is een set van waarnemingen die gedaan wordt met een instument genaamd muse, gemonteerd op de Very Large Telescope van het Paranalobservatorium in Chili. Het instrument neemt afbeeldingen met een resolutie van minder dan 0,1 megapixel, maar elke pixel bevat 3721 kleuren. Ter vergelijking heeft een typische smartphonecamera zo’n 10 megapixels, maar slechts drie kleuren. Omdat we zoveel kleuren hebben, kunnen we de kleine verandering in kleur detecteren die bewegende objecten ondergaan door het Dopplereffect, en we kunnen dit tegelijkertijd doen voor alle sterren in ons beeld.

Voordat ik een promotie begon studeerde ik de bachelors Natuurkunde en Sterrenkunde en de master Sterrenkunde en Kosmologie, allemaal bij de Universiteit Leiden. In mijn masterscriptie keek ik naar hoe lichtstralen rond zware sterrenstelsels gebogen worden onder invloed van de zwaartekracht, een effect voorspeld door Einsteins Algemene Relativiteitstheorie. Ik heb een alternatieve benadering getest voor het analyseren van de metingen, welke mogelijk tot preciezere schattingen kan leiden van de massa’s van de sterrenstelsels die de lichtstralen verbuigen. Deze methode is een andere manier om donkere materie in sterrenstelsels te bestuderen en werkt beter voor zwaardere sterrenstelsels. Ik heb ook een onderzoeksproject gedaan om de temperatuur en dichtheid te bepalen van heel koud gas in een nabij sterrenstelsel op basis van data van een radiotelescooparray. Voor mijn bachelorscriptie heb ik geëxperimenteerd in een astrofysisch laboratorium om te testen of een bepaald molecuul in de ruimte voorkomt.

Als u meer over mijn onderzoek wilt weten, kunt u contact met mij opnemen. Ik houd ook een korte cv bij in het Engels op mijn orcid-profiel. Een volledige cv is beschikbaar op aanvraag. Als u op zoek bent naar vrij te gebruiken code, neem dan een kijkje op mijn GitHub-profiel.

Publiek praatje

U kunt mij zien praten over mijn onderzoek (in het Engels). Ik heb een presentatie bij Astronomy on Tap Leiden geven over waarom we in de kleinste sterrenstelsels naar donkere materie zoeken en hoe we dat doen.

Contactinformatie

Als u meer wilt weten, of als u commentaar hebt op deze homepagina, dan hoor ik dat graag!

Sebastiaan L. Zoutendijk

Promovendus
Universiteit Leiden
Sterrewacht Leiden
Bezoekadres
Niels Bohrweg 2
2333 ca  leiden
netherlands
Postadres
Postbus 9513
2300 ra  leiden
netherlands
E-mail
Homepagina
http://home.strw.leidenuniv.nl/~zoutendijk/
ORCID-ID
https://orcid.org/0000-0003-0302-7148