Escape Hatch

From here, you can go back to the Home Page of Sterrewacht Leiden

or to the Home Page of the Sterrewacht Theory Group

 

Nationale Wetenschapsdag

Thema: "Veiligheid"

Het programma van Sterrewacht Leiden tijdens de Nationale Wetenschapsdag op 20 oktober 2002 heet "Kosmische gevaren?"

Er zwerven heel wat losse brokstukken rond in ons Zonnestelsel. Af en toe botst er een tegen de Aarde. Hoe vaak gebeurt dat? Is het erg gevaarlijk? Wat gebeurt er als een groot brokstuk (een kilometer groot, of meer) onze planeet treft?

Als je naar een foto van de Maan kijkt, zie je meteen dat die een geweldig pak slaag heeft gekregen van allerlei inslaand gruis. Wij weten dat dat op Aarde ook gebeurd is, en nog gebeurt. Kijk op een heldere nacht een tijdje naar de hemel, dan zie je vast wel eens een "vallende ster", een meteoor. Dat is een brokje zo groot als een zandkorrel, dat met geweldige snelheid (zo'n 50 kilometer per seconde) de hoge atmosfeer in komt. Daar verdampt het door de enorme wrijving in de lucht, en laat een gloeiend spoor achter dat je even kunt zien.

Zo'n meteoor is niet gevaarlijk, want verdampt al op honderden kilometers boven het oppervlak van de Aarde. Maar grotere stukken komen er wel degelijk door. Gelukkig zijn die ook heel zeldzaam. De kans dat een brok van een kilometer groot de Aarde treft, is klein: gemiddeld eens per 13 miljoen jaar. Dat is een gemiddelde, en het getal betekent niet dat er precies elke 13 miljoen jaar zo'n klap komt!

Hieronder geven wij een lijst van een aantal webstekken waarop je mooie gegevens kunt vinden over inslagkraters op Aarde en elders in ons Zonnestelsel.

 

Kosmische Botsingen

Meer gegevens over botsingen in ons Zonnestelsel

 

Computerberekeningen van Sandia National Laboratories

Algemene webstekken

Ruimte-onderzoek

 

This Page Made for National Science Day, 20-10-02