Vincent Icke

eMail: icke@strw.LeidenUniv.nl


From here, you can go back to the Home Page of Sterrewacht Leiden.


Plaatjes voor VPRO uitzending

De plaatjes op deze bladzijde zijn bedoeld om achter elkaar gemonteerd te worden om te illustreren hoe sterren en planetenstelsels ontstaan en vergaan. Het werkt waarschijnlijk het beste om "pseudo" in te zoomen door stukjes uit te knippen en te vergroten. In elk geval zou het het beste zijn om de boel steeds op de centrale ster te centreren. In een latere versie van deze bladzijde zal ik proberen dat te doen met Photoshop.

Sterren ontstaan en vergaan, net als mensen die worden geboren en weer doodgaan. Alleen duurt dat bij sterren allemaal geweldig lang, soms wel twintig miljard jaar. Dus kan je het niet allemaal zien gebeuren. Maar door plaatjes van jonge en oude sterren achter elkaar te plakken kun je wel ongeveer zien wat er gebeurt. Dat is net zoiets als foto's van babies, kleuters, tieners, dertigers en bejaarden achter elkaar plakken om te zien hoe een mens ouder wordt.


Plaatje 1. M100Clip.jpg Alles begint in een sterrenstelsel, een gigantische schijf met honderden miljarden sterren.

Plaatje 2. MilkyWaySgr.jpg Onze Melkweg is ook een sterrenstelsel, en onze Zon is een van de tweehonderd miljard sterren in de Melkweg.

Plaatje 3. MilkyWayZoom.jpg Tussen de sterren zijn wolken van gas en stof. In de loop van de tijd trekt zo'n wolk samen door zijn eigen zwaartekracht. De wolk valt naar zichzelf toe, als het ware.

Plaatje 4. 30DorCloud1.jpg

Plaatje 5. 30DorCloud2.jpg

Plaatje 6. 30DorCloud3.jpg Na vijftig miljoen jaar is de wolk van gas en stof door de zwaartekracht sterk inelkaar geperst.

Plaatje 7. TrifidNebPalClip.jpg

Plaatje 8. TrifidNebHSTClip.jpg De wolk krimpt verder ineen. In de wolk ontstaan klontjes, zogenaamde globules, die steeds sneller samentrekken.

Plaatje 9. DiskSpin.jpg De zwaartekracht perst het binnenste van de globule nog sterker samen. Door die samentrekking gaat het wolkje steeds sneller draaien, net zoals een schaatser die een pirouette maakt.

Plaatje 10. DiskEdge.jpg Door dat snelle draaien wordt de wolk een platte schijf.

Plaatje 11. OrionDisk.jpg In die schijf klontert het stof samen en vormt planeten. Niet alleen onze Zon, maar ook andere sterren hebben planeten om zich heen.

Plaatje 12. OrionTadpole2.jpg In het midden van de schijf wordt het gas door de zwaartekracht samengeperst, zo sterk dat het erg geweldig heet wordt. Het gas gaat gloeien en de ster begint te schijnen.

Plaatje 13. OrionField.jpg Het binnenste van de ster koelt niet af, maar blijft gloeien omdat het er zo heet is dat er kernreacties optreden. Een ster is dus een kernreactor, die erg lang kan blijven stralen.

Plaatje 14. SunXray.jpg

Plaatje 15. SunVisual.jpg Onze Zon is nu bijna vijf miljard jaar oud. Het duurt nog wel vijf miljard jaar voordat de kernreacties in de Zon ophouden.

Plaatje 16. M29.jpg

Plaatje 17. EggNeb.jpg Als de kernreacties in de ster stoppen, zwelt de buitenste laag van de ster geweldig op, en ploft naar buiten.

Plaatje 18. NGC3132.jpg Dan is het afgelopen met de ster. De gassen en het stof die in de ontploffing worden weggeslingerd, verspreiden zich tussen de sterren.

Plaatje 19. Zelfde als Plaatje 4. 30DorCloud1.jpg En dan begint alles weer opnieuw.


Van plaatje 1 tot hier duurt in werkelijkheid zo'n 10 miljard jaar, meer dan tweemaal zo lang als de leeftijd van de Aarde.


Deze webstek verandert op veranderlijke wijze

Laatst gewijzigd op 26-12-00


This Page Changes in Unpredictable Ways

Last Modified 26-12-00